Prometheus logo
linkerzijde



Johannes van Dam (18 april 2006)

Johannes van Dam
Van Dam (1946) werd geboren als zoon van een joodse fabrikant. wilde oorspronkelijk arts worden, maar hij werd uiteindelijk redacteur.
Hij werkte ook als barman, bottelaar, inpakker, bedrijfsleider van een bioscoop, boekverkoper, leerling-redacteur, druivenplukker, vertaler en boekhandelaar.
Na zeven jaar kreeg hij genoeg van zijn Amsterdamse Kookboekhandel en besloot voortaan alleen nog over eten te schrijven, waarbij hij zijn winkelvoorraad gebruikte als basis voor zijn bibliotheek. Zijn gastronomische bibliotheek van zestigduizend titels heeft hij geschonken aan de Stichting Gastronomische Bibliotheek (SGB) die hij samen met culinair historicus Joop Witteveen heeft opgezet.
Van Dam is hevig geïnteresseerd in alle vormen van bedrog - niet slechts op het gebied van koken - en bezit een bibliotheek vol boeken over oplichters, kwakzalvers, en broodje-aap verhalen.
Zijn restaurantrecensies en stukjes over eten verschenen aanvankelijk in Elsevier en later in Het Parool en De Morgen. Hij publiceert ook elders over gastronomische onderwerpen.
In november 2005 werd de Dedikkevandam gepresenteerd, een boek van 735 pagina's over eten dat gebaseerd is op Van Dam’s artikelen.
In Nederland is Van Dam vooral beroemd en berucht om zijn restaurantbesprekingen, hij woont en werkt in het hart van Amsterdam en zijn favoriete gerecht is aardappelpuree met rauwe andijvie (stamppot) en een gehaktbal.

Dikke van Dam

Dedikkevandam
Al vijfentwintig jaar geldt Johannes van Dam als de ultieme vraagbaak voor alles wat op tafel komt en wat je moet doen om het daar te krijgen.
Hij heeft zijn kennis en ervaring in tintelende artikelen gevat, die voor iedere kok, huiselijk zowel als professioneel, toegankelijk zijn. Hij gidste de lezers van Het Parool, Elsevier en De Morgen in zijn heel eigen, aantrekkelijke stijl door de gastronomie, wat in een aantal veelgelezen en bekroonde bundels uitmondde. Ze zijn geheel bijgewerkt en aangevuld om er een ongekend, uitgebreid standaardwerk van te maken; niet alleen kan het dienen als onmisbaar naslagwerk en met zijn talloze recepten als origineel kookboek, ook is het een genot om te lezen. Anthon Beeke zorgt voor de schitterende uitvoering, zodat met DEDIKKEVANDAM - Van aardappel tot zwezerik de Nederlandse gastronomie een nieuwe standaard krijgt aangereikt. Van de inhoud kun je blijven smullen!

Ontrafelde mythen :

Van Dam schrijft zijn recepten niet zozeer sec op, maar biedt ze aan in een cultuurfilosofische context. Verder zet hij veel onzinnige, wijdverbreide opvattingen over eten, drinken en koken op hun kop. Hilarisch zijn de talloze mythen over het ontstaan van gerechten of hun namen, die stuk voor stuk allemaal fout en verzonnen zijn of verkeerd zijn overgeschreven. Vooral de Van Dale moet het hierbij weer eens ontgelden. En ga er maar van uit dat van al die mooie verhalen over de zusjes Tatin en hun taart, en van de Rotterdamse dienstmaagden die contractueel geen zalm meer wilden, niets maar dan ook helemaal niets klopt.  

NRC-Handelsblad , Rudy Kousbroek
“De manier waarop Van Dam over eten schrijft is voorbeeldig: met veel eruditie, wetenschappelijke nieuwsgierigheid, een groot gevoel voor humor en een elegante manier van formuleren.”

Bibliografie (selectie)
Alles warm; schetsen uit het leven van een leergierige lekkerbek (1988)
Alles moet op; nieuwe schetsen uit het leven van een leergierige lekkerbek (1992)
De Tafel van Tien (1997)
Lekker Amsterdam (1998; sindsdien jaarlijks)
Eten is een ambacht (2000)
EET OP! (2002)
Dedikkevandam ; van aardappel tot zwezerik (2005)
De Kunst van het Koken.
Inleiding Johannes van Dam op de recepten uit de Belle Epoque van Henri de Toulouse-Lautrec en Maurice Joyant (2006)

Attentie: Lezing Van Dam van 19 naar 18 april.
Onze verontschuldigingen aan degenen die vóór bovenvermelde wijziging toegangskaarten kochten voor woensdag 19 april. Vanzelfsprekend gelden die kaarten nu voor dinsdag 18 april .